מטבחים קטנים אינם שונים ממטבחים גדולים. ניתן לעצב מטבחים קטנים בכל סגנון שאהוב עליכם, וליצור מטבח פונקציונלי, בעל מראה נעים, שירגיש לכם הכי נוח לשהות לעבוד בו.
כאשר זה נוגע לעיצוב המטבח, רוב הלקוחות תמיד יבקשו חלל פרקטי ומרווח, שיהיה נוח לעבוד ולבשל בו ושכל המשפחה תוכל להיות בו יחדיו. אך במציאות הקיימת בה כל פיסת נדל"ן היא נדירה ויקרת ערך, לא כל הדירות מרווחות ורחבות ידיים ומרבית המטבחים בארץ אינם גדולים כל כך, ורבים מהם אפילו קטנים מאד. עיצוב מטבח קטן לא חייב להיות בעיה גדולה תכנון ועיצוב נכון שלוקח בחשבון את גודל משטחי העבודה, מוצרי החשמל ומקומות האחסון יאפשר לכם לנצל כל סנטימטר מהחלל ולשמור על סדר שהוא קריטי במטבח קטן. גם מטבח קטן יכול להיות מקום נפלא, נעים, ונוח לבישול ואחסון. אז למי פונים והיכן מתחילים?
תכנון: תכנון נכון של מטבח גדול כקטן מתחיל בהערכה של הפעולות אשר מבוצעות במטבח, ובסדר הפעולות. לכן חשוב לתכנן את המטבח בתוך המגבלות הקיימות בצורה הפרקטית ביותר. כאשר בהליך התכנוני יש לשים דגש על פרמטרים כמו: בחירת הצבעים המתאימים, הקפדה על פתרונות אחסון חכמים כמו תכנון של נישות מיוחדות עבור מוצרי חשמל שונים, בחירת תאורה מתאימה ושימוש בריהוט פונקציונלי.
נצלו את הגובה: אם יש לכם חלל שאינו מנוצל מעל למקרר או מעל לארונות הקיימים, הוסיפו ארונות מטבח נוספים שינצלו מקומות אלה. תכנון ארונות לאורך כל הקיר ולכל גובהו, יכפיל את שטח הארונות ויאפשר לכם להנות ממטבח פונקציונלי עם שטח אחסון רב. אפשרות נוספת היא הגבהת ארונות המטבח – דלתות גבוהות וארוכות יותר – יוצרות תחושה של תקרה גבוהה יותר, וחלל מרווח יותר.
הצבעים שעושים את ההבדל: אנחנו יודעים ששחור זה מרזה ולבן זה מרחיב. הכלל הזה נכון גם כאן. שימוש בצבעים בהירים יתנו אשליה של חלל גדול מכפי שהוא במציאות. כשהמטבח קטן והארונות כהים, סביר להניח שכל החדר יסבול מתחושה חנוקה וצפופה, במיוחד כשמדובר בחלל סגור. בחירה של גוונים בהירים היא האופטימלית עבור מטבחים קטנים בשל היכולת שלהם להעניק תחושה של מרחב וליצור אשליה של חלל גדול יותר. אם בכל זאת חשקה נפשכם בהוספת צבע דרמטי למטבח, שילוב של יחידה צבעונית, מידוף נועז, או כסאות בר צבעוניים יתנו את המראה המבוקש מבלי להכביד על המרחב המצומצם.
חלל פתוח: החלטה מתבקשת בתכנון מטבחים קטנים היא לתכנן אותם כחלל פתוח, לדאוג למעבר נוח בין החלקים השונים, וליצור הרמוניה וסביבת עבודה נוחה במטבח. אם יש לכם את האפשרות, תכננו את מיקום המטבח במרחב הפונה לסלון או לפינת האוכל והגדירו אותם כחלל אחד גדול, את ההפרדה ביניהם במעו בעזרת חציצה באמצעות צביעת הקיר בגוון שונה או בחירת ריצוף שונה לשני האזורים.
נצלו כל פינה: במטבח קטן כל פיסת מקום היא חשובה. מטבחים מביאים איתם אתגר תכנוני לא קטן באזורי הפינות אשר דורשים חשיבה מיוחדת. כיום אפשר בהחלט לחשוב על פתרונות אחסון פינתיים, לניצול חכם של האזור הבעייתי. ניתן למצוא פתרונות פרזול חכמים ופונקציונליים כמו מתקני סל, המשמשים לאחסון כלי מטבח שונים, אשר נשלפים במלואם כיחידה אחת מתוך הארון. מגירות בשליפה מלאה ועוד.
ריהוט מודולרי: בחרו בפיתרונות ריהוט שיאפשרו לחלל המטבח להשתנות בהתאם לצורך, הכוללים בתוכם מספר פונקציות, לדוגמא: מגירה אשר הופכת לדלפק ומאפשרת לפינת האוכל לגדול כאשר אתם מארחים, משטח עבודה שמשמש גם כמשטח אכילה, דלפקים, עגלות אחסון, ואי עבודה ניידים על גלגלים יאפשרו לכם לנייד אותם ממקום למקום מבלי שתאלצו לבחור במקום קבוע. גם בכל הקשור למכשירי החשמל תוכלו למצוא מכשירים בעלי פעילות כפולה כמו תנור שמתפקד גם כמיקרוגל.
מה באמת אנחנו צריכים: לא בכל מטבח צריך שיהיה הכל. מגוון רב של פריטים יכביד ויעמיס על המטבח, ועל ההתנהלות שלכם בו. לכן, כמה שפחות כך תתיעלו יותר. חשבו האם אתם זקוקים למדיח כלים או שתוכלו להסתדר בלעדיו, האם אתם צריכים 3 סטים של כלים לאירוח? האם אתם זקוקים למזווה גדול או קטן? והאם יש צורך גם במיקרוגל וגם בטוסטר אובן? ובכלל, לכמה מכשירי חשמל באמת אתם זקוקים? הכנה של רשימה מדוייקת של כל הכלים ומוצרי החשמל הנדרשים לנו (כולל המידות) תסייע לנו בתכנון עיצוב מטבח שתפור בדיוק למידותינו.